Adria a csajok búvármaszkján keresztül…

Horvátország, Pag sziget, Stara Novalja 2011. 06. 20-26. Az éjjeli találkozót követően, a karaván útnak indult. 6 órányi utazás után, végre elénk tárult a kopár sziklák és az Adria utánozhatatlan kontrasztja. Ahogy a mélykék tengerből a hófehér szikla a magasba emelkedik, olyan vizuális élmény, amely elfeledteti az utazás fáradalmait. A holdbéli táj látványát rövidesen felváltotta az igazi, mediterrán, tengerparti feeling. A szállás elfoglalása után, alig vártuk, hogy végre csobbanhassunk a nagy kékségben.

Hatalmas lelkesedéssel és izgalommal indultunk az első nyíltvízi merülésünkre. A kiegyenlítés és a mellény kezelésének nehézségeit leküzdve, megkezdődött a tenger csodálatos világának felfedezése. Teljesen új élmény, egy semmihez nem hasonlítható érzés, amit csak ott, a víz alatt tapasztalhat meg a búvár.
Együtt úsztunk a halakkal, karnyújtásnyi távolságra voltak tőlünk a tenger kincsei: polip, csikóhal, tengeri pók, színes korallok, tengeri rózsa, csigák, rákok és végül, de nem utolsó sorban tengeri uborka.. (pfújj)
A parti merüléseket követően, hajóval vágtunk neki a nagyobb mélységnek. Már maga az utazás is egy élmény volt. A hajóról háttal a vízbe dőlve, 8-, és 15m mélyre merülve, szinte egy teljesen más élővilág fogadott bennünket.
Az oktatónknak köszönhetően, az utolsó merülés alkalmával, tettük fel a pontot az i-re. Kevesen mondhatják el magukról, hogy az első túra alkalmával cápatojást láthatnak. Igazán különleges és felülmúlhatatlan látvány, amit nem felejtünk el soha.
A merülések közötti időben sem tétlenkedtünk, felfedeztük a sziget látnivalóit, ellátogattunk a közeli Zadar városba, megízleltük a helyi gasztronómiai különlegességeket és esténként, emelkedett hangulatban dicsértük a jó magyar pálinkát.
 
Zombori Tímea, Stefán Edina és Turiné Palócz Henriett